Arkadia har många bollar i luften

På en klassresa till London i högstadiet fick Anders Sebring syn på en jonglör i ett gathörn.

Upplevelsen förändrade hans liv för då föddes drömmen om att bli artist och uppträda inför publik.

– Jag håller på med trolleri och jag jonglerar, men viktigast är att berätta historier, säger Sundsvallsbon med artistnamnet Arkadia.


Anders Sebring är känd från bland annat TV-underhållningen Talang och har vunnit flera SM-guld i trolleri. Som jonglör, utbrytare, komiker, gycklare och hycklare är han ett sedan många år välkänt ansikte i Sundsvallsregionen.

Men det började i Covent Garden, Londons välkända teater- och nöjesområde. När en 14-årige skånepågen Anders Sebring fick se en livs levande gatuartist utföra imponerande trick som jonglör och dra ner applåder var han fångad.

– Publiken stod i en ring runt jonglören och jag blev på riktigt alldeles frustrerad över att det inte var jag som stod där i mitten. Det var en stark känsla och dagen efter hoppade jag över det gemensamma programmet för klassen, gick och köpte tre bollar och övade hela dagen i Hyde Park där min resa till jonglör påbörjades. Som 15-åring hade jag min första show, berättar Anders.

Redan innan dess, i de lägre årskurserna, hade han fått smak på att stå i centrum. 

– Jag hade memorerat all tänkbar kunskap om stjärnbilderna och hade en lärare som tyckte det var så bra att jag ofta fick ha berättarstund inför mina klasskamrater. Alltså, hur uppstod Casiopeija och sånt. 

Det var med denna egenskap inte helt otippat att Anders slog sig in på lärarspåret. På gymnasiet undervisade han sedan i historia, samhällskunskap och filosofi. Parallellt hade han också lärt sig trolla och fortsatt att utveckla sitt artisteri som jonglör, så på helgerna reste han runt som underhållare.

– Jag upplevde det som att världen tog slut på söndagarna när arbetsveckan på skolan närmade sig. Och lustigt nog så handlade en del i min undervisning i filosofi om detta, när jag undervisade i existentialism började jag själv fundera på vad jag egentligen höll på med, säger Anders.

PASS PÅ: Full fart på Stora torget i Sundsvall när varitésällskapet Karneval är på besök.

Hans livsresa tycks inte ha varit jätteenkel och spikrak, snarare har han snurrat runt en del i livets karusell och till slut hittat sin väg, där en flytt med familj till Sundsvall ingick (samt även en skilsmässa). När han drog ner på jobbet som lärare och tog steget till att bli Arkadia, en gycklare, magiker och jonglör med eget företag, blev han fri att fullt ut göra det han alltid drömt om. 

Att hela tiden hitta på nya trick som roar och överraskar publiken är en utmaning som heter duga. Och för Anders räcker det inte bara med ett snabbt och publikfriande trick.

– Det går absolut att utveckla en stil som underhåller för stunden, men jag är inte alls intresserad av att få några garv från en kanske överförfriskad publik. Det tycker jag är att jämställa med porr. Känns bara tomt. För mig handlar det om att bygga en berättelse och en ram där tricken bara är en del av helheten. 

Exempel på vad han menar kan vara då han deltar i en medeltidsfestival eller bygger upp ett drama om en vampyr. Då utvecklar han trolleritrick eller jonglering som passar i berättelsen.

Foto: Olav Holten

De flesta artister fick en tuff tid under pandemin när endast shower med åtta personer i publiken var tillåtna. Tufft var det även för Anders, men han hade några ess i rockärmen som hjälpte honom ta sig ur det långa stoppet. 

– Jag har Chrons sjukdom som verkligen inte kan kallas för ess i rockärmen, men på grund av de bekymmer sjukdomen orsakar hade jag lagt undan pengar för att det finns perioder när jag inte klarar att jobba. Tarmvred med extrem smärta är ett av symtomen. Efter att jag fick operera mig och det har blivit klart bättre.

Dessa pengar under madrassen var inte det enda som räddade Arkadia. Han hade vana av att göra TV och kunde snabbt ställa om för att dagligen sända ett nytt trick på sociala medier.

– Min publik swishade pengar och det här hjälpte mig att få mat på bordet till familjen. Viktigt blev till slut också att även en enskild firma kunde få stöd, för inledningsvis var det bara aktiebolag som fick det. Många har kritiserat länsstyrelsen för deras handläggning under pandemin, men för mig är de hjältar som hjälpte mig på ett otroligt bra sätt, säger Anders.

• Hur många artister i ditt skrå finns det i Sverige?

– Innan pandemin var vi cirka 40 stycken, efter den har uppskattningsvis hälften försvunnit. 

• En gissning är att det är nästan bara män?

– Jo, det är en mansdominerad bransch. Oklart varför. Jag fick chansen att jobba som konsult hos Trolska skogen ett år och lärde känna en tjej som blev intresserad av trolleri och nu försöker jag stötta henne.

• Vad består din arbetsvardag av?

– Väldigt mycket utveckling av trick och nummer. Jag bygger mycket rekvisita själv i min verkstad hemma och så funderar och övar jag förstås en hel del. Mycket tid går också åt till att jaga jobb, kontakta arrangörer över hela landet. De flesta jobben finns söderut så det blir mycket åkande.

• Finns det fördomar kring ditt jobb?

– Jag kan i alla fall säga så mycket som att jag ibland hamnat i konflikt med dem som tycker att jag borde ha varit lite mer vuxen och ta livet på större allvar. I yngre dar höll jag på mycket med lajv, sedan har det känts som att hela tillvaron är lajv (levande rollspel, red:s anm). 

• Växte du upp i en artistisk familj?

KOLLEGOR EMELLAN: Arkadia och Tomas Jerbo, kanske mer känd som clownen Daff Daff, i samtal efter en föreställning.

– Mina föräldrar har alltid stöttat mig fast de inte hållit på med artisteri, men jag och min bror Andreas är väldigt lika. Vi samarbetar mycket kring magiska trick och han är jätteduktig på att bygga saker som ska ingå i mina nummer. Vi åker på branschmässor där vi presenterar uppfinningar och säljer dem till kollegor.

• Vilken är din största framgång?

– Det var väldigt stort när jag och min bror fick vara med i Penn Tellers Fool Us i Las Vegas som är den mest prestigefyllda TV-showen för magiker.

Foto: CW Network

• Vad väntar närmast för Arkadia?

– Jag ska vara med ett gäng kollegor och göra en föreställning på Gröna Lund i december och januari. Och till våren ska jag ta fram en föreställning som riktar sig mest till barn fem år och uppåt samt unga som inte har svenska språket. 


TEXT: ANDERS LÖVGREN

FOTO: KATARINA LÖVGREN

Namn: Anders Sebring

Ålder: 43

Familj: Sambon Jenny, dottern Vendela och hunden Aska

Bor: Hemmanet söder om Sundsvall

Bäst på TV: Serier och filmer som handlar om andra världar eller en annan tid. 

Bästa bok: Allt av Robin Hobb

Favoriträtt: Jennys nudelsoppa

Drömresa: New Orleans

Förebild: Buster Keaton

Arkadias bästa trick

“Jag har ett trick som är ständigt återkommande där jag tar upp en person på scenen. När jag frågar om hen kan trolla är svaret alltid ett klart nej. Sedan trollar vi tillsammans och förvandlar två dukar till två plastägg – dessa blir såklart sedan riktiga ägg, och det som är så roligt är att det är den här personen från publiken som får applåderna.”

Mer lokal läsning här!

Föregående
Föregående

Vinn Helenes konst!

Nästa
Nästa

Utbildning med jobbgaranti på hotell