Katthjälpen rycker ut och räddar liv 

Många katter far illa när de rymmer eller släpps ut för att ägarna vill bli av med dem.

Då rycker Katthjälpen ut. Lokalaktuellt har träffat personerna som med stort engagemang fångar in och räddar våra fyrbenta vänner.

I en skogsdunge i ett bostadsområde i Sundsvall träffar vi tre av medlemmarna i Katthjälpen, en ideell förening som på eget initiativ försöker fånga in förvildade katter. 

Trion har med sig en fälla som många gånger hjälpt dem att fånga katter och återföra dem till en tryggare tillvaro.

– Det börjar ofta med att vi kontaktas av någon som sett en lös katt de inte känner igen i sitt område. Det kan vara en katt som smitit ut och håller sig borta, men det kan tyvärr också vara ägare som inte vill ha dem kvar och dumpar dem, säger Anita Wiklund.

Larmrapporter i landet har signalerat att problemet med övergivna katter ökat under pandemin. Att skaffa husdjur, oftast en katt, blev extra populärt när arbete och studier i hemmet ökade i omfattning, men när sedan restriktioner lättat så har djuren blivit oönskade.

Förvildade katter löper stor risk att utsättas för olyckor, sjukdomar, våld, svält och inavel. För medlemmarna i Katthjälpen är det just dessa öden de vill bespara katterna.

TRE ELDSJÄLAR: Else Hellkvist, Kent Bäcklund och Anita Wiklund är några av dem som samarbetar för att hjälpa katter som far illa. “Många tvekar att börja mata katter som dyker upp och tror det är förbjudet, men det är tvärtom helt tillåtet och kan rädda många kattliv. Det kan också göra det enklare för oss att fånga in dem”, säger Anita. En fjärde eldsjäl som inte är med på bild är Emilia Höglund.

– Det gör ont i hjärtat när en katt far illa, det är väl det enkla svaret på varför vi engagerar oss i det här, säger Else Hellkvist.

Inne i fällan läggs något ätbart som ska locka in katten. Djuret som kan ha varit ute i det vilda länge kan vara misstänksamt och det kan ta tid innan det vågar sig fram och gå in i fällan. Men när det händer slår en lucka igen.

– Ofta sitter vi i skydd eller i en bil en bit bort och ser då en färgsignal på luckan som talar om att den slagit igen. Eller så sätter vi en sändare på fällan och kan få ett sms när det hänt. då åker vi genast dit och tar hand om katten. Ibland kan det vara hela kullar med en mamma och ungar så vi får fånga in dem en och en, säger Kent Bäcklund.

En omhändertagen katt, som inte har en identifierad ägare, får en hälsoundersökning av veterinär, vaccinering, id-märkning, kastrering och eventuell vård. Ibland innebär detta långa resor för att få den rätta hjälpen. Därefter placeras den i ett jourhem, hos en privatperson som ställer upp och tar hand om den. Där kan den bli kvar eller så hittar Katthjälpen ett permanent hem efter en tid.

Jourhem är en bristvara och Katthjälpen söker ständigt efter bra tillfälliga hem åt infångade djur. Jourhemmen utses efter noggranna kontroller och Katthjälpen har löpande kontakt med dessa.

Lokalaktuellt hälsar på hemma hos Li Johnsson som bor i ett hus i Haga och har egna katter, men också fungerar som jourhem. Kompisen Camilla Berg som också är stor kattvän och tar emot infångade och hemlösa katter är också med.

Camilla och Li har ett stort hjärta för katter som far illa.

De berättar om sjuka och skadade katter som kommit till dem, men som efter veterinärvård och lite kärlek hämtat igen sig och fått leva bra liv. Det som bekymrar dem mest är den allmänna synen på katter.

– Det är som att hundar är mycket mer värda, medan katter behandlas som slit och släng. Och det gör oss ledsna, säger de samfällt.

VARM FAMN: Li med gosiga katten Skrutten.

TEXT: ANDERS LÖVGREN FOTO: KATARINA LÖVGREN


Vill du hjälpa Katthjälpen?

Föreningen Katthjälpen – alla vill leva – Sundsvall grundades 2008 av bland andra paret Mona Svensson och Ove Abrahamsson som betytt mycket för föreningen. Verksamheten finansieras via gåvor. Veterinärbesök och mediciner står för en stor del av kostnaderna, men även mat till infångade djur är dyrt. Du som vill sponsra verksamheten är välkommen att swisha till 1234943668 eller betala via plusgiro 501707-4. Företag som vill stötta Katthjälpen är mycket välkomna. Överblivet torrfoder, burar eller andra tillbehör tas också emot. Se mer på facebooksidan Katthjälpen Sundsvall, som är en viktig kanal för föreningen.

Här hittar ni reportaget om katthjälpen och andra spännande reportage.

Föregående
Föregående

Nu börjar jakten på den försvunna katten

Nästa
Nästa

Han har pippi på snöskor