Njut Stenstan får Sundsvall att må som bäst

För åttonde gången arrangerade Anna Frisk och Patrik Jonsson matvandring i Sundsvall, och som vanligt var maten mumsig, stämningen på topp och krogarna fyllda av glada gäster.

Och eftersom succén med Njut Stenstan bara fortsätter lovar arrangörerna en ny omgång den 20 januari.

Häng med här på en rejäl rundvandring denna gång!

FOTO: KATARINA LÖVGREN • TEXT: ANDERS LÖVGREN

Altinska

Alla grupper hade start på vandringen hos Altinska restaurangskolan där eleverna bjöd på rostad kavring med rödbetspesto, dillgravad morot och picklade senapsfrön.

Menageriet

För Menageriet var det första gången de medverkade i Njut Stenstan. På menyn stod tartar på innanlår, svamp miso i krustad.

Maria Hurin och Tomas Nylund har varit med på de flesta matvandringar i stan och kan därmed med rätta kallas för veteraner i sammanhanget.

Menageriets Dream Team I baren: Thea, Line, Isabelle och Saga.

Lokal Tullgatan 17

Hos gänget på Tullgatan 17 serverades en vegensk ginkryddad morotstartar på rågbröd med picklade senapsfrön, persilja, panko, majjo.

Kökschefen Rasmus Karlsson ser nöjd ut när han skådar ut över medarbetarnas verk. Jättegod grön tartar kan Heja Sundsvall intyga.

På Lokal Tullgatan 17 fyller Caroline på halvglas. I bakgrunden ägarna Annika och Agneta.

The Bishops Arms

Gastropuben vid Vängåvan bjöd på katsu-macka, vilket är pankopanerad kyckling, spetskål, tonkatsu-sås och japansk majonäs. Dessutom levererade de en liten överraskning i form av tombola!

”Helhetsupplevelsen med Njut Stenstan är det bästa, vi har det jättebra”, sa det här gänget som kallade sig Mid Life Team.

På The Bishops Arms hade man tombola. Den som snurrade med Elite Hotel Knausts direktör Anna Söderström kunde vinna frukostar, luncher och övernattningar. Populärt!

First Hotel Strand

För första gången hängde First Hotel Strand med som ett av stoppen i Njut Stenstan, och fick mycket beröm av matvandrarna för ett ambitiöst och trevligt upplägg. Som extra krydda hade hotelldirektören Helen Caro anlitat pianisten Stefan Gunnarsson, känd från SVT:s Så mycket bättre. På menyn stod Trattkantarellcréme, palsternackschips, red russian kål, tomatpärlor och tryffel.

Hotelldirektören Helen Caro i samtal med gäst.

Snabbfotade Timråbon Janne Bredberg skålar medan kamraten Fredrik Eriksson diskuterar menyn.

Kökschefen Radek Jackiewicz visar omsorg om det som serveras.

Stefan Gunnarsson bjöd på skön musik, och många höjde på ögonbrynen åt att han var på plats i Sundsvall.

Nikos på First Hotel Strand ser till att Fredrik och Staffan får ett varsitt glas rött.

Glada miner i baren.

”Det är helt klart här som vi ätit det godaste i dag, vi är jättenöjda”, sa Eva Chruzander och Carina Mikaelsson till First Hotel Strands chef Helen Caro, som delade ut goodie bags till alla matvandrare.

Bloco

Klart att den partyglada krogen på torget ska vara med!

Stefan Jakobsson och Maria Malmström är vana att vara med på Njut Stenstan, de tror att det här är femte vandringen. 

Hjort, pepparrot, svampkräm och picklade kantareller på knäcke.

Hugo och Dallas är – enligt många experter på området – Sundsvalls snabbaste och mest synkade barteam.

Golfkompisarna Marianne Westlund och Birgit Palm ger sig även gärna ut på matvandring.

Hur ser det ut, kommer det fler?

Doc

Doc Restaurang på Esplanaden är en pålitlig medverkande när det vankas Njut Stenstan, och den enda av restaurangerna som har pizza som sin specialitet. Denna gång gjorde de succé med en variant med sotad deg och som ska vara med som tävlingsbidrag i en kommande tävling.

”Vi gillar att ha roligt och är med på det mesta som gynnar stan”, sa Maria och Anders Läht.

Bergsåkers hästklinik kombinerade en personalfest med matvandring. Ingen dum idé!

Naturaj

Det brukar alltid vara ett av stoppen som tar hand om en dessert och denna gång var det Naturaj som då slog till med kantarellglass med saltkaramell samt rostad vit choklad.

Njut Stenstan är kul!

Gnarp och Sundsvall i trevlig samvaro när Jörgen, Madde, Sara och Magnus gör en rejäl runda i stan.

Här har Jannie Strömberg och Stina Danielsson fått tag i ett varsitt glas vitt, som ska avnjutas till glassen på Naturaj. Särskilt ville de under dagen plussa för besöket på First Hotel Strand där pianisten Stefan Gunnarsson stod för underhållningen.

Centralen

När alla hade vandrat genom stan och ätit och druckit gott på alla medverkande krogar, då öppnade dörrarna på Centralen för efterfest.

Partyfeeling på efterfesten!

Efterfestens härliga underhållning stod Petter och Jonas för.

Centralen bjöd på grillad hjort, rotselleripuré, enbärssky, picklad kålrot och friterad grönkål. En riktig höjdare!

Timråbrudarna och systrarna Britt-Inger och Torhild Öhlén toppar formen.

På väg mot seger, Jane Bredberg i grönt med goda vännen Erica Lindholm.

“Superbra dag, klart njutbar”, sa Stefan Berglund och Morgan Nyqvist.

Viktiga personer under Njut Stenstan är alla volontärer som är med och sköter insläpp på krogarna och står för lite extra service och svarar på frågor. Två av dem är Anna-Karin Westman och Anna Wibron.

“Det är precis sånt här som Sundsvall behöver mer av, jättefint arrangemang”, sa Arianne Sundman och fick kraftigt medhåll av Anders Olsson.

“Betyget på denna upplaga av Njut Stenstan blir 10 av 10. Det kändes att tempot var lite lugnare än tidigare och det var bra, de hade tagit bort ett av stoppen”, sa Anton Nässlander och Morgan Nyqvist.

Här kommer vi!

Annelia, Sanna och Anette har händerna fulla på efterfesten.

Världens bästa arrangörer: Patrik Jonsson och Anna Frisk. Den 20 januari kör de en ny runda av Njut Stenstan. Biljetter kommer att släppas kring andra advent och blir därmed en perfekt julklapp!

Föregående
Föregående

Johanna vill sätta skräck i länets unga 

Nästa
Nästa

Energikick för Sundsvalls stadskärna