Oleksandra börjar ett nytt liv i Sundsvallsregionen

När Scandic Sundsvall City serverar frukost är Oleksandra Ostrovska på språng mellan borden. Hon är flykting från Ukraina och har på kort tid lyckats etablera sig med jobb och bostad.

– Det är väldigt viktigt för mig att ha fått ett jobb, nu vill jag vara kvar här och fortsätta arbeta och studera, säger hon.


När kriget bröt ut i Ukraina lyckades Oleksandra Ostrovska tillsammans med dotter och son fly från orten Boryspil utanför Kiev. Kvar i landet blev hennes man som är militär gränsvakt. De ukrainska flyktingarna som kommer till Sverige fördelas över landet av Migrationsverket, och Oleksandra ingick i en grupp som anlände i april 2022 och placerades på på campingen i Bergeforsen. Där blev det familjeliv i en husvagn.

– Jag, min tonårsdotter och min nu fyraårige son bodde i husvagnen men den höll inte tätt för regn så jag är väldigt glad att vi fick flytta till en lägenhet i Sörberge, säger 37-åriga Oleksandra.

Dottern som är 17 år kom sedan in på ett universitet i Polen och bor där nu. 

De ukrainska flyktingarna som får skydd i Sverige enligt massflyktsdirektivet har inte samma rättigheter som andra som får uppehållstillstånd i Sverige för att de är flyktingar. De har inte haft rätt till sfi, och har fortfarande inte rätt till etableringsinsatser eller etableringsersättning vilket förstås är ett stort bekymmer. Ersättningen för en vuxen person är 71 kronor om dagen och det ska täcka allt utom hyran. Att då komma in i det svenska samhället kan bli en närmast omöjlig utmaning.

Men här dök flyktingstöd upp i form av projektet Care Hyllie Park, ett samarbete mellan Sundsvalls Baptistförsamling och Hyllie Park Folkhögskola, som i Sundsvall och Timrå företräds av Kate Almroth. Oleksandra och de andra i gruppen av flyktingar, ett 50-tal kvinnor varav många har barn, erbjöds svenskundervisning och fick dessutom göra företagsbesök.

Ett besök för gruppen var hos Scandic Sundsvall City, och när hotelldirektören Katarina Lenz ställde frågan om någon var intresserad av en praktikplats så räckte Oleksandra upp handen.

– Det var ett jättebra besök och cheferna och övrig personal verkade trevliga, så jag blev mycket intresserad, säger hon.

Kort därpå fick hon börja på hotellet. I Ukraina hade Oleksandra både arbetat som servitris och i en av Victorias Secrets butiker som säljer underkläder. 

– Det märktes direkt att hon vill jobba, är serviceinriktad och intresserad av våra gäster. Detta plus att hon håller på att lära sig svenska gjorde att vi kunde erbjuda henne ett vikariat med möjlighet till förlängning. Dessutom erbjuder vi egen språkundervisning där vi riktar inlärningen mot ord som har att göra med det arbete som ska utföras, säger Katarina.

Nu arbetar Oleksandra både med frukost och städning. Något som kan ställa till det för henne är kommunikationerna, det är inte alltid så att arbetstiderna (ofta tidiga morgnar och helger) passar med busstider från Sörberge eller med öppettider på förskolan.

Tack vare en arbetsgivare som i detta fall kan hitta flexibla lösningar och ukrainska bekanta som kan vara barnvakt för sonen och får betalt för det, så brukar det dock ordna sig.

Vanliga problem för ukrainska flyktingar är svårigheten att få ett svenskt personnummer, ett konto på banken eller ett bank-id. Efter många om och men har Oleksandra ett bankkonto och kan få lön insatt, men hon får inget mobilt bank-id utan personnummer och upplever sig utestängd från många möjligheter. Till exempel går det inte att söka jobb i Arbetsförmedlingens app, skaffa swish eller kontakta 1177 utan bank-id.

När vi frågar Oleksandra om det är något som skiljer sig mellan arbetsplatser i Ukraina och den som hon varit på i Sverige skiner hon dock upp och ler stort.

– Den stora skillnaden är relationen mellan chef och arbetstagare. Jag har sett chefer här gå in och hjälpa till när det behövs, det hände aldrig i Ukraina.

Kate Almroth sitter med under intervjun och kopplar ibland in en tolk via mobilen. Hon lyfter fram Oleksandra som en kämpe, som till stor del är på väg att fixa sin egen integration i Sverige.

– Hon har gjort det så otroligt bra, liksom många av de andra ukrainska flyktingarna. Till Sundsvall och Timrå kom lite drygt 50 krigsflyktingar våren 2022 som vi inom Care Hyllie Park fick kontakt med. Av dem finns 34 kvar här, och 70 procent har i dag praktikplatser eller jobb. Det viktigaste vi kan göra är att öppna upp för att erbjuda praktikplatser och satsa mycket mer på att erbjuda svenskundervisning, säger Kate.

SAMARBETE FÖR JOBB: Kate Almroth, Care Hyllie Park, Oleksandra Ostrovska och Katarina Lenz, Scandic Sundsvall City.

Oleksandra drömmer just nu om en framtid i Sverige där hon kan utbilda sig på universitet, arbeta och leva med sin familj. Hennes man har under en vecka i somras varit här och hälsat på henne, men är nu tillbaka i krigets Ukraina.

Mycket av vad som ska hända avgörs förstås av vad som händer i hemlandet, men hon säger sig inte ha någon längtan tillbaka.


TEXT: ANDERS LÖVGREN • FOTO: KATARINA LÖVGREN


Fotnot: Hyllie Parks insatser på detta område har möjliggjorts av ett projekt som fått stöd av Europeiska socialfonden. 

Mer lokal läsning här:

Föregående
Föregående

Friluftsliv lockade Filip till Sundsvall 

Nästa
Nästa

Nu kommer boken om ikonen Kai Gullmar