Party med Njut Stenstan!

– Första gången vi är med, men absolut inte sista!

– En jättekul upplevelse, såååå trevligt!

Det är några av alla glada kommentarerna under Njut Stenstan, som får matälskare att besöka tio stopp i centrala Sundsvall.

När Njut Stenstan arrangerar sina matvandringar är många av de mest populära restaurangerna med och samarbetar. Denna gång fick vandrarna också stifta bekantskap med nykomlingarna i just detta sammanhang; Shotluckan, Clarion Hotel och Klang Market.  Nytt stopp var också rockklubben Pipeline, som bidrog med både nya vibbar och smaker.

Häng med i vårt bildspel!

Start hos Teater Västernorrland

Teatern stod för startskottet på vandringen. Teaterchefen Kristoffer Berglund och Anna Frisk från Njut Stenstan lyfte fram glädjen att se så många deltagare i farten, samt hyllade vår fantastiska stad och den samverkan som gör evenemanget möjligt. Från teaterns sida släpptes också ett par fina rabatterade erbjudanden, bland annat till sommarens stora satsning på Ronja Rövardotter. Kaffe och kaka stod på menyn innan avgång.

Shotluckan

Här serverades en poke bowl som fick mycket beröm för att den både var god och generöst tilltagen. Men det var ändå shottarna som tilldrog sig mest intresse inne hos denna nykomling i Sundsvalls krogliv.

– Det har varit en toppendag för oss där vi fått träffa massor med folk som vanligtvis inte tillhör vårt vanliga klientel. Bitvis stressigt i baren för oss, men så blir det med mycket folk i farten, säger Vincent som ansvarar för verksamheten.

På bilden nedan serverar han en eldig shot till Bengt-Göran och Sofie.

Ovan: en ny variant av servering på Shotluckan.

Marie Lundqvist var en av de som vann biljetter till Njut Stenstan, och för henne var det första gången på matvandring.

– Jag tog med mig maken. Det är första gången vi är med, men absolut inte sista. Matupplevelsen jag berättade om i tävlingen är svårt att slå, men som helhet gav det här en en väldigt positiv känsla, kul att besöka ställen vi inte varit på tidigare, säger hon och byter några ord med den energifyllde bartendern Vincent (nedan).

Doc

Pizzerian på Esplanaden fylldes snabbt med pizzasugna vandrare. Ägaren Vincent Cavaleri berättade att de var mycket nöjda med den goda stämningen i lokalen, och att gästerna tycktes förtjusta i både pizzabitarna och det italienska vinet. Här ses han med dottern Megan som hjälpte till på bästa sätt.

Kompisarna Sussie Brodin och Ulrika Westin kallar sig själva för “salt och peppar”. “Även om vi gillar att gå runt mellan krogarna ser vi nästan fram mot efterfesten där vi får sitta ner en längre stund”, sa de.

Centralen

Det stora nöjespalatset bjöd på grillad tonfisk och skönt häng.Tonfisken låg på friterat tunnbröd tillsammans med baba ganoush och riven parmesan. En hit!

Brasserie Verket

Scandic Hotels restaurang har plats för många livsnjutare, som denna gång bjöds på smaker från baskien: pintxo med bakad rapsgris, jalapenomayo, morot, sesam och salladslök. Väldigt gott!

Peter Jansson (ovan) med ännu en bricka med Baskien-inspirerad smaskens.


Edvalls Guld

Inne på Edvalls bjöds på Sundsvallsriddare innehållande skvader (!), tryffel och karamelliserad lök. Här serverat av Oscar.

Pipeline

Den 50-årsfirande rockklubben levererade både mat och dryck när de fick chansen att delta i Njut Stenstan. Men det hade inte varit Pipeline om de inte också laddat med ett tufft gig från scenen. Chaos In Control tillhör de tyngre metal-banden och många av matvandrarna fick nu höra growl live för första gången.

– Vi kanske inte går hit i kväll och fortsätter lyssna på bandet, men jättebra initiativ att ta med Pipeline på detta. Vi har aldrig varit här innan, men det är ju faktiskt en institution i Sundsvall som man någon gång borde ha besökt, sa Fredrik Jonasson och Kristina Stockhaus (nedan).

Den hårda rocken gick verkligen hem hos Pontus Lindström (nedan).

På plats för att servera öl var Ayla Yavuzalp från Noisy Bastards Brewing Company. Hon kunde konstatera att det var ett bra tillfälle för både bryggeriet och rockklubben att vara med i Njut Stenstan. “Det här öppnar dörrar till Sundsvall, jättebra grej”, sa hon och hällde upp mer bärs.

Lokal Tullgatan 17

Enligt oss i Heja Sundsvall så var Lokals rödingtartar med grön och vit sparris, gurka, picklade senapsfrön och ramslöksmayo på friterat gyozablad nummer ett av smakupplevelserna. Wow! “Det ska vara enkelt och mycket smak i ett sammanhang som detta”, hördes från ansvariga kockar.

På Lokal träffade vi Carola Otterström som fått med sig dottern Allis Otterström och hennes kompis Tilda Åge. Tjejerna är bosatta i Stockholm och Gävle, men gillar att vara på besök i Sundsvall. “Det är första gången för oss alla med Njut Stenstan och vi har det jättetrevligt. Jag förstod att tjejerna skulle gilla det här, de älskar både att laga och äta mat. En väldigt bra sak är ju att vi får gå på ställen vi aldrig varit på”, säger Carola. 

Bloco

Knäcke med asiatisk bifftartar, cheddarcreme och lök fick tandvattnet att rinna på besökarna som klev in på Bloco.

Nedan Ellen Frisk med en kompis som också gillar god mat och som fick följa med.

Klang Market

Med några månader bakom sig på Sundsvalls krogscen var det premiär för Klang i Njut  Stenstan. Då serverade de Summer Bruchetta, levainbröd med caprese på jordgubbe, rödlök och mozarella, toppad med balsamicoglaze och basilika. Luftigt och trevligt inne på Klang där bland andra Petra och Daniel skålade med varandra! 

Efterfest på Clarion

Efterfesten hölls på Clarion Hotel Sundsvall och där bjöds gästerna på en generös trerätters minimeny, och underhållning av Dennis med gitarr från Östersund och dj:n Daniel Andersson, som till vardags faktiskt jobbar som säljare på Clarion.

Hotellets entrévåning fylldes med folk, och de som ville kunde också flytta upp på våning 4,5 med takterassen. Parrtygäng här nedan :-)

– En härlig vårdag som denna får vi fylla huset med härliga och glada gäster, vilket känns fantastiskt roligt. Många Sundsvallsbor har inte hittat till oss tidigare och det här var en chans att visa upp oss, säger hotelldirektören Anna Borggren (nedan).

Ulrika Nordling (till höger nedan) har varit på samtliga matvandringar som Anna Frisk och Patrik Jonsson arrangerat. Först fem gånger under namnet Eat Up och så två Njut Stenstan. "Jag har ju fått vara på alerten för att hinna få biljetter varje gång. Det bästa är samvaron. Ofta har jag och mitt sällskap hamnat med andra där vi fått plats vid ett bord och börjat prata, väldigt trevligt. Och jag supportar gärna det lokala samarbetet som det är i Njut Stenstan”, säger Ulrika som siktar på att fortsätta hänga på låset när biljetter släpps. Bra jobbat, vi hejar på!

Njut Stenstans arrangörer Anna Frisk och Patrik Jonsson är helnöjda med arrangemanget har lovat att så länge biljetterna går åt så fortsätter de att skapa nya event. Räkna med att vi kör igen i september eller oktober, säger de. Denna gång såldes 500 biljetter på sex timmar vid släppet. Imponerande! 

Tre av de många volontärerna som är superviktiga i evenemanget och som agerar värdar på de olika restaurangerna; Violeta Petrova, Anna Wibron och Signe Weiss.

FOTO: KATARINA LÖVGREN

TEXT: ANDERS LÖVGREN

Föregående
Föregående

Vinn Viccis design!

Nästa
Nästa

Petter hjälper till med allt inom bygglov