Skrå är ny mötesplats för företagare

Vid kyrkan på Alnö har det lite annorlunda kontorskollektivet Skrå öppnat. 

– Vi är en samlingsplats för både företaget, föreningen och familjen, säger grundaren Johan Löfqvist.

HUS MED HISTORIA: Kyrkskolan på Alnö byggdes 1865 och var när den stängdes 2020 Sundsvalls kommuns äldsta skola.

Den som kliver in hos Skrå på Alnö och förväntar sig en avskalad och toppmodern kontorsmiljö, kanske blir besviken. Inuti den gamla Kyrkskolan är atmosfären i stället personlig och trivsam på ett sätt som för tankarna till ett hem med plats för många.

När tidningen Lokalaktuellt är på besök är det mycket folk på plats i lokalerna och många sitter och äter soppa i den gemensamma matsalen. 

Det som en gång varit klassrum i den gamla byskolan med tre våningar är nu kontorsplatser. På rundvandring med Johan Löfqvist får vi en visning av miljöerna, både mindre arbetsrum för företagare som behöver avskildhet och öppna ytor där flera kan dela arbetsplats, men vi får också en historisk tillbakablick.

– Det är viktigt att inte tappa bort våra rötter och vår historia. Alnö har en väldigt intressant historia bland annat med alla sågverken, en historia att ta tillvara på och lära oss av även i dag. Vi som är verksamma här bidrar till Alnös framtid, säger Johan som sett till att detaljer med anknytning till sågverksepoken är synliga här och där.

Han var själv engagerad i hembygdsföreningen på Alnö när han fick veta att Kyrkskolan skulle stängas och säljas. Idén föddes då att starta Skrå och erbjuda arbetsplatser till småföretagare.

– Vi fick nycklarna till huset i juni i år. Tillsammans med lokala investerare har det varit möjligt att renovera lokalerna och komma igång. Lite av en chansning är det, men i nuläget har vi åtta permanenta företagare som hyresgäster och ett 20-tal som är mer sporadiska, säger Johan.

Till fastigheten hör också en förskola som i dag står oanvänd. En tanke var att den skulle byggas om till privatbostäder, men Johan Löfqvist hoppas nu att ökningen av barnfamiljer på ön ska göra att en nyöppning blir möjlig.

– Det finns intresse från Trädets förskola i Sundsbruk att expandera verksamheten hit ut, vi väntar på beslut från Sundsvalls kommun. Jag tror mycket på möjligheten för företagare att lämna sina barn på förskolan och sätta sig och arbeta i huset intill, säger han.

När vi lämnar Skrå har vi med oss känslan av att det arbetas, samtalas och händer grejer i husets olika hörn. Några av dem vi träffar ser du på bilderna intill.


TEXT: ANDERS LÖVGREN

FOTO: KATARINA LÖVGREN

VISIONÄR: Skrås grundare Johan Löfqvist blickar gärna bakåt och hämtar näring ur Sågverksepoken (hans farfar Åke var engagerad i intresseföreningen Sågverksfolket och hembygdsföreningen) men har siktet inställt på att företagarna i kontorshuset tillsammans ska ge energi till bygget av ett framtida Alnö. Historien, nuet och framtiden hänger samman inne på Skrå. 

UTBILDARE: Maria Norrbom har ett företag som arbetar med vuxenutbildning och har uppdragsgivare inom bland annat områdena transport och industrisanering. “För mig funkar det toppen på Skrå, enkelt att ta sig hit och det finns alltid någon att dricka kaffe med”, säger hon.

KONSULT: Ulla Lindqvist driver redovisningsbyrån Myrnäs Consulting och trivs i lokalerna. “Det är bra energi och hemtrevligt här, en helt annan känsla än i nybyggda lokaler”.

TILLSAMMANS: Skrå är som vi berättar i artikeln en kontorsgemenskap. Lite anmärkningsvärt är att två av hyresgästerna, Morgan Freedude och Andreas Näslund, driver verksamheten Tillsammans som också är en kontorsgemenskap. Blir inte det en konkurrent till Skrå, i samma lokaler, kan man undra. Men nej, både Morgan och Andreas, såväl som Johan Löfqvist, ser stora fördelar med att “coworking-andan” blir stark i huset. “Vi tror mycket på att företagare inne i Sundsvall eller i Timrå använder det här huset för att komma från sitt vanliga kontor någon gång i veckan och få miljöombyte”, säger Tillsammans-duon.

SÅNG OCH MUSIK: I ett rum på översta våningen som kallas Kreativa hörnet håller Ingela Andersson med företaget Röst & Rörelse till och ger stöd och kurser i sång, röst och piano. “Ett härligt hus att jobba i, man känner att man är i ett sammanhang. Jag har elever och besökare i alla åldrar och de verkar också trivas här”, säger hon.

KONFERENSSÄLJARE: Kristina Larsson som tidigare varit anställd inom besöksnäringen hjälper nu Skrå på ideell basis med att sälja in huset som en plats för konferenser. Gott om plats finns.

Kontorskollektiv eller kontorsgemenskap är en lokal där människor med olika yrken arbetar tillsammans, och konceptet kallas ofta för coworking. Till skillnad från traditionella kontor är de som arbetar där sällan anställda av samma arbetsgivare utan oftast frilansare, nyetablerade företagare, hantverkare, konstnärer eller andra ensamarbetande.

Flera olika alternativ finns för att hyra kontorsplats hos Skrå. Som exempel kostar fast kontorsplats från 3 000 kr/månad medan flexibel plats en dag i veckan kostar 800 kr/månad.

Föregående
Föregående

Trots cancer fortsätter Anki sprida glädje

Nästa
Nästa

Vinn Helenes konst!