Christina ger allt för Folkan i Söråker

Christina “Kicki” Thonman började arbeta på Söråkers Folkets Hus 1985. Nästan 40 år senare är hon kvar, och kan tacka huset och kollegorna för att hon tagit sig igenom två stora sorger i livet. En när sonen dog, och en när hennes make gick bort.

– Jag har mycket att tacka Folkans speciella varma atmosfär för, säger hon.

När Christina Thonman växte upp i Söråker, drömde hon om att bli journalist. Så blev det aldrig, hon sökte in på journalisthögskolan två gånger men kom inte in. I stället utbildade hon sig under 1980-talet till informatör på dåvarande Mitthögskolan, men inte heller det skulle bli hennes karriär.

– Det var en speciell tid i Söråker när den dominerande industrin Gullfiber i mitten av 80-talet lämnade orten och flyttade till Skåne. Som mest hade de 600 medarbetare och nedläggningen lamslog naturligtvis hela bygden. Men ur detta kom nya krafter fram, berättar Christina som var en av alla som då kände ett starkt samhällsengagemang.

– Det blev stormöte i Söråker och jag minns en beteendevetare som kom hit och drev tesen att kris är utveckling. Det visade sig också att myndigheter tog ansvar för situationen, Socialstyrelsen sköt till pengar och även en fantastisk kulturchef i Timrå kommun kom med en påse pengar för att vi skulle starta om fritidsgårdsverksamheten i denna oroliga tid.

Det här ledde fram till att Christina 1985 började arbeta på Folkan i Söråker som projektledare, där fritidsgård och bibliotek samsades med restaurang, kafé och biograf. Uppdraget var att starta grupper av ungdomar som engagerade sig och tog ansvar för driften av verksamheten. På så vis har sedan dess generation efter generation av unga söråkersbor varit med och format Folkan, och med kulturen som verktyg skapades en hoppfullare och kreativ bild av Söråker. I dag sysselsätter bion, caféet och många grupper som vänder sig till barnfamiljer närmare 50 ungdomar. I styrelsen för Söråkers Folkets Hus sitter flera ungdomar i åldrarna 19-25 år. 

MÖTESPLATS: Unga i Söråker både arbetar och umgås på Folkan. (Foto: Folkets Hus Söråker)

Hela tiden har Christina Thonman funnits med som en trygg motor, och varit husets chef. Det är dock vid två tillfällen som hon fått dra sig tillbaka för att sörja och hämta kraft. Den första gången var 1999 när hennes då 10-årige son Martin dog plötsligt.

– Jag var sjukskriven i en längre tid, men sedan kände jag tydligt att jag behövde det här huset och kunde sakta komma tillbaka, berättar Christina.

På ett liknande sätt var det efter att nästa tragedi drabbade Christina. Under nyårshelgen för snart två år dog hennes man, journalisten och radiorösten Ulf Thonman.

– Det var en stor chock för mig. Veckan efter skulle vi ha åkt till Thailand för att fira att vi varit gifta i 20 år och förnya våra löften. Ulf var en varm och fin människa, en livskamrat, och jag trodde nog inte att jag skulle klara en så stor sorg en gång till, säger Christina.

Precis som när sonen dött blev hon även denna gång sjukskriven en längre tid, men till slut var det ändå Söråkers Folkets Hus som kallade på henne igen.

TEAMWORK: Christina Thonman lägger upp planer tillsammans med medarbetarna Emelie Alexandersson och Emelie Lidehäll Öberg.

– Sorg krossar mycket och jag blev väldigt folkskygg, de enda jag egentligen kunde umgås naturligt med var ungdomarna och medarbetarna här på Folkan. Jag kan beskriva det som att jag fick andas omtanke och värme när jag kom tillbaka. Kultur är väldigt läkande.

Alla som har någon inblick i verksamheten på Folkan i Söråker vet att Christina Thonman är en betydelsefull centralgestalt. Sånt prat vill hon själv inte höra talas om, utan vänder det i stället till att det är hon som behöver huset. Att stå i rampljuset är inte heller något för henne, och för att få göra det här reportaget får vi lova att lyfta att de fantastiska medarbetarna som är framtiden i huset. 

Själv börjar hon vid 64 års ålder närma sig pension.

– Mina sista insatser för huset måste vara att lösa långsiktig finansiering så våra unga medarbetare blir kvar och kan garantera framtiden för detta fantastiska kulturhus, säger Christina. De tjejerna är grymma, superkompetenta och har så stort hjärta för verksamheten, det vore förödande om vi inte kan rädda de tjänsterna i huset.  

TAR STÄLLNING: Christina Thonman pekar ut riktningen framåt under en näringslivsfrukost med moderatorn Giselle Abbas.

Kafé och restaurang, biografen, kulturen och den årliga showen Julpärlor ger alla överskott som vi nu satsar i de kommunala uppdrag vi har med bibliotek och fritidsgård, det är allt annat än enkelt att få det att gå ihop.

Under en lång följd av år arrangerade Christina och hennes gäng inklusive 100 volontärer, folkfesten Folkan Waterfront på Fagerviksfältet. Artister som First Aid Kit, Mando Diao, Carola, Miss Li och Petter med flera stod på scenen och området blev som ett Folkan under bar himmel.

– Det är väl en av de grejer vi tvingats backa från eftersom det blivit alldeles för ekonomiskt tungrott. Bara produktionskostnader för ett event hamnar på 600 000 kronor och många inblandade kräver förskottsbetalning vilket innebär för stora risker för föreningen, konstaterar Christina. Vi vill verkligen satsa på musikevent, och de kommer, fast i lite annan form i framtiden. 

En del av lösningen på Folkans ekonomiska dilemma levererar Folkanchefen själv.

– Jag jobbar redan mycket ideellt i huset, Det går inte att räkna alla timmar oavlönat arbete för någon av oss i den här verksamheten, säger hon, men det allra viktigaste är att vi kan skapa möjlighet och ekonomi för våra yngre krafter.

– Det är en investering för framtiden. Kulturhuset Söråkers Folkets Hus har stor betydelse för den planerade tillväxten i Timrå och Söråker, avslutar hon.

TEXT: ANDERS LÖVGREN

FOTO: KATARINA LÖVGREN (där inte annat anges)

Vad betyder Folkan i Söråker för er?

– Betyder jättemycket! Skulle vi flytta härifrån skulle vi verkligen sakna Folkan som är ett samlingsställe för hela orten, vi är där på dans och rörelselek och bio när det är lov. Att Folkan finns gör att man vill bo kvar här. – Angelica Trygg med döttrarna Lea och Alva.

– En stor tillgång, Folkan har alltid varit ett hjärta i Söråker och är en viktig plats för de unga. Vi jobbar inom skolan och använder Folkan med biblioteket varje vecka. – Wilma Ulander och Annika Olsson Fischer 

Namn: Christina Thonman (alla kallar henne Kicki) • Ålder: 64 • Gör: Verksamhetschef på Söråkers Folkets Hus • Uppväxt: Bor i Sundsvall, men uppväxt i Söråker • Favoriträtt: Sushi • Drömresa: TID att resa – destination orelevant • Bästa bok eller film: nyss läst: Systrarna av Jonas Hassen Khemiri • Förebild: kloka mormor Göta och kloka Bengt Göransson • Okänd talang: Svinbra på att rensa ogräs och avlopp.

Föregående
Föregående

Vinn Petras konst!

Nästa
Nästa

Skolhunden Oda ska stötta gymnasieelever