Skolhunden Oda ska stötta gymnasieelever

På Realgymnasiet i Sundsvall finns från och med i höst skolhunden Oda med under skoldagen.

Förutom att eleverna som läser programmet med inriktning mot sällskapsdjur träffar den glada tiken när de övar sig i skötsel så är Oda en resurs för elevhälsoteamet.

– Om någon elev känner sig ensam, så kan det hjälpa att få träffa Oda, säger andraårseleven Cornelia Heikkilä.


När Cornelia Heikkilä kommer in i rummet där skolhunden Oda finns blir det ett kärt möte. De lyckliga ljud som Oda ger ifrån sig är ett fint tecken på den vänskap som finns mellan de båda.

Eftersom Cornelia läser på programmet med inriktning mot sällskapsdjur, så har hon och den treåriga tiken lärt känna varandra väl. I utbildningen ingår bland annat kurser i pälsvård och hundhälsa, och där är Oda med som en av flera hundar att öva skötsel på. Så långt skiljer sig inte Oda från andra hundar på de gymnasieutbildningar i landet som har liknande program.

– Skillnaden med Oda är att hon också är skolhund, vilket innebär att hon är en resurs för elevhälsoteamet och ska utbildas för att vara ett stöd för elever. Oda har alltså två uppdrag på skolan, både i själva utbildningen och som elevstöd, säger Hanna Timmerbacka-Uusitalo som i sin tur är både hundens ägare och speciallärare på Realgymnasiet.

TEAMWORK: Skolhunden, den treåriga tiken Oda av rasen welsh corgi cardiga,  på Realgymnasiet i Sundsvall tillsammans eleven Cornelia Heikkilä och sin matte, tillika skolans speciallärare Hanna Timmerbacka-Uusitalo.

Bakom den nya satsningen ligger ett forskningsprojekt som skolans ägare Lärande i Sverige genomför på flera platser i landet tillsammans med Linköpings universitet. Det ska forskas på hur skolhundar kan stärka tryggheten, närvaron och välbefinnandet hos elever på gymnasiet, ett område där det hittills saknats svensk forskning.

– Vår skola ansökte om att komma med i projektet och fick godkänt. Eftersom min hund Oda redan var inne i utbildningen blev det också hon som efter att ha klarat en lämplighetsbedömning blev utvald att vara skolhund hos oss, säger Hanna. 

– Oda kan redan mycket, men får nu utbildning i att vara skolhund. Att kunna hälsa fint och sitta eller ligga fint intill en elev är exempel på sånt hon ska vara bra på. Hon ska vara till för hela skolans elever och kunna öka tryggheten, öka elevers närvaro och genom detta förbättra studieresultaten, fortsätter Hanna som får åka på regelbunden utbildning i Strömsholm utanför Västerås med sin hund.

Vanliga jobb för Oda kan vara att följa med på morgonen inför skoldagen och möta upp en elev som har det lite jobbigt, och få denna att må lite bättre. Det kan också vara att ge trygghet inför ett prov om det är stressigt.

– Jag tror Oda kan bli lite som en maskot på skolan, och vara vän med alla, och om någon elev känner sig ensam kan det hjälpa att träffa Oda, säger Cornelia. 

– Tonåren är en känslig ålder. Hormonella förändringar i kombination med stressen att prestera, obegränsad tillgång till teknik och grupptryck är faktorer som påverkar ungdomars mående. Det ska bli intressant att få se hur samspelet med skolhundarna kan påverka elevernas upplevelse av sin skoltid. Verktygen för den här studien, hundarna och medarbetarna som tillhör ekipagen, är ju levande varelser och därför är det också viktigt att väga in och skatta deras mående och utforma tydliga riktlinjer för hur de ska arbeta, säger Rie Henriksen, universitetslektor på Linköpings universitet och den som kommer leda forskningsstudien. 

Sara Karlberg, vd för Svenska Terapihundskolan, är ansvarig för att utbilda Realgymnasiets skolhundsekipage. Sara ingår även i ett större forskningsprojekt via Sveriges lantbruksuniversitet, SLU som handlar om att titta på om man med skolhundar kan minska frånvaron hos barn och elever i grundskolan, med en problematisk frånvaro på 20-50 procent, och ser värdet av att vara en del av forskning som berör även gymnasieelever.

– Det finns ingen svensk forskning kring skolhundar inom gymnasieskolan och även internationellt sett är det i stort sett obeforskat, så det känns väldigt spännande att vara en del av något som breddar forskningsfältet. Sen är ju också insatser för att stärka just gymnasieelever ett sätt att påverka utanförskapet som många ungdomar som inte tar sig igenom gymnasiet lever i, säger Sara.

TEXT: ANDERS LÖVGREN, FOTO: KATARINA LÖVGREN

FAKTA: Möjligheten att träffa och få stöd av en skolhund finns för Realgymnasiets elever i Sundsvall oavsett om de läser Hotell- och Turismprogrammet eller Naturbruksprogrammet med någon av följande programfördjupningar: sällskapsdjur, djursjukvård, naturturism, ridning och trav. Skolhundsekipagen som utbildas under läsåret 24/25 är kopplade till Realgymnasierna i Lund, Norrköping och Sundsvall. Sedan tidigare finns även färdigutbildade ekipage i Västerås och Örebro.

Mer aktuell och lokal läsning:


Föregående
Föregående

Christina ger allt för Folkan i Söråker

Nästa
Nästa

Köng Abdi stöttar familjerna med läxhjälp