Sökes: du som vill bli logistiksamordnare

UTBILDNINGSLEDARE: Nina Åkerstedt, YH Mitt.

Nu får Sundsvallsregionen en ny utbildning till logistiksamordnare.

– Många branscher söker kompetens på det här området och framtidsutsikterna är goda, säger Nina Åkerstedt, utbildningsledare på Yrkeshögskolan Mitt.


Sundsvall ligger på en plats som räknats som strategiskt viktig i över tusen år, mitt i landet med förbindelser längs kusten i Sverige och som ett transportnav med koppling till sjöfart mot Östeuropa och till väg och järnväg i riktning mot Trondheim.

Nu pågår bygget av en logistikpark med kombiterminal i Sundsvall och rollen som transportnav kommer med all säkerhet att förstärkas. 

– Logistiken i Sundsvallsregionen har aldrig varit mer i fokus än vad den är nu och berör verkligen alla verksamheter oavsett om det gäller privat eller offentlig sektor. Vi på Sundsvall Logistikpark bygger för att möta ett ökat behov av logistik och transporter. Med den tillväxt som sker just nu i form av nya industrietableringar, fortsatt utveckling av handeln och ett ökat bostadsbyggande så ställs det även höga krav på hållbarhet och energieffektivitet, säger Sven Magnusson, vd, Sundsvall Logistikpark AB.

– Logistikparken är en viktig pusselbit för regionen, men det är långt ifrån bara den som gör att vi startar en utbildning för logistiksamordnare. I dag passerar cirka 3 000 lastbilar Sundsvall varje dygn och en lång rad företag signalerar behov av att rekrytera inom området logistik, säger Nina Åkerstedt.

En anledning till att behovet av logistiksamordnare ökar är att Civilförsvarets uppbyggnad kommer att innebär att livsmedels- och läkemedelsförråd kommer behöva byggas upp i landet, vilket är en stor och komplex uppgift. 

– Det finns många områden där det behövs personer som fungerar som ett nav i logistikflöden. Det handlar om allt från att planera och ha kontakt med många aktörer till att ha koll på både juridik och ekonomi, säger Nina Åkerstedt.

En stor efterfrågan på utbildad arbetskraft inom området logistik gjorde att Yrkeshögskolan Mitt sökte tillstånd från Myndigheten för yrkeshögskolan att starta en 400-poängsutbildning (2 år heltid), och blev beviljad tre starter till att börja med. 

Det första intaget är hösten 2022 med 25 platser och sedan är det intag även hösten 2023 och 2024.

Mer info på den här sidan.


TEXT: ANDERS LÖVGREN


FAKTA: Här är företagen som ställer sig bakom utbildningen som medverkande aktörer: Axfood, BAE Systems Hägglunds AB, Civilförsvarsförbundet, NorthX Biologics AB, DB Schenker, Delta Terminal, Emhart Glass, Sweden, Jämtkraft, Midlanda flygplats AB, Mondi Dynäs AB, Nouryon, Postnord, Ramirent AB, Region Skåne, Region Västernorrland, Riksbud i Sverige AB, SCA, Sundfrakt AB, Sundsvalls kommun, Sundsvall Logistikpark, Umia Innovation AB, Unimedic AB, Vallviks bruk, Vattenfall, Volvo CE.

Mer läsning om Sundsvall och Timrå:

Föregående
Föregående

Målvakten som blev ordförande

Nästa
Nästa

Svängig matte med Olga och Bosse