Succé för Njut Stenstan

500 matvandrare tog i dag Stenstan i besittning och vandrade från krog till krog. Heja Sundsvall var med hela vägen och fångade nöjda röster och glada skålar.

– Kul för stan och bra initiativ av arrangörerna. Det här är första gången för oss men definitivt inte den sista, som ett gäng inne på Bloco uttryckte det.

FOTO: KATARINA LÖVGREN, TEXT: ANDERS LÖVGREN

STORA TORGET

Starten gick i fyra omgångar på Stora Torget, där arrangörerna lotsade iväg grupperna ut på vandring. Till sång från Cantitokören serverade Stair Metro en varm soppa, choucroute som är en surkålssoppa med bakat fläsk, vilken blev extra uppskattad i kylan.

Timrågänget Ulrika Eriksson, Veronicka Eriksson, Janne Bredberg och Fredrik Eriksson i startgroparna.

Patrik Jonsson (en av arrangörerna) och Micka Kallojärvi serverade choucrout så det stod härliga till om det.

Klart för start!

Tomas och Eva Hamrin flankerar Magdalena och Janne Thimstrand. “Jag fick detta av min fru i julklapp och det är den bästa julklapp jag fått någonsin, tror jag”, sa Janne.

Arrangören Anna Frisk såg till att alla eventuella frågetecken rätats ut innan vandringen kunde börja. Efteråt är Annas sammanfattning av dagen: “Rolig dag, så många härliga människor som vill matvandra med oss. Alla nöjda, från arrangör, medverkande restauranger och deltagare. Kul att Sundsvall fortsätter vara en restaurangstad i framkant. Vi fortsätter att arra matvandringar så länge sundsvallsborna vill vara med!”

ALTINSKA

Restaurangprogrammet på Altinska skolan serverade en del av den meny som i fjol utsågs till Medelpads landskapsrätt, komponerad av Löruddens kock Kenneth Sillman; mousse på rökt sik, sikromsås, vörtbröd.

Elever i full fart med att lägga upp landskapsrätt.

Skål på Altinska med Anna Gidlund, Per Svedin, Sara Lindblom, Eva-Karin Gidlund, Tobias Gidlund och Niclas Olofsson.

Malin Vikström var på plats för att berätta lite om storyn bakom landskapsrätten. En liten bonus för gästerna.

BLOCO

Bloco bjöd förutom en Chili Copacabana (med bra sting) i sedvanlig ordning på bra musik.

Här sitter AnnaCarin och Stefan Östman samt Annica och Hasse Lindström och njuter av mat och dryck. “Jättebra idé & koncept. Kul för stan och bra initiativ av arrangörerna. Det här är första gången för oss men definitivt inte den sista”, kunde de meddela.

“Jätteroligt att vara med, det är första gången för oss och det är riktigt trevligt”, kommenterade Mikael Selin och Ulrika Smedberg.

Ingen mat utan musik på Bloco. Här DJ Noppe som skapar stämning.

IDO

Ido te och kaffehandel har förutom butik och rosteri också en lokal uppe under takåsarna, och där bjöds på supergott kaffe och tiramisu som var framtagen i samarbete med pizzerian DOC.

Gott kaffe och glada miner när Idos ägare Nina serverar.

Gott med kaffe och något sött som ett avbrott mot annat, tyckte många.

Logistiken kring Njut Stenstan funkar tack vare en trupp av 22 volontärer som ser till att det flyter på. Här tar Tove Palin emot två vandrare som slussas in på Ido.

LOKAL

En av alla restauranger där stämningen var uppsluppen och mysig var Lokal Tullgatan 17.

Skål säger Susanne Lindgren, Lina Rickegård, Moa Orsén, Ida Matton och Elin Holmgren. “Supertrevligt”, var deras samlade omdöme :-)

Julia Kammonen köper ett glas rött.

Skönt att komma in i värmen också, tyckte Ann-Sofie Cadeskog.

Sånt här gillar vi, mycket folk och bra stämning, tyckte krögaren Agneta Hedman som med sina kollegor bjöd på gravad ren.

De kallar sig Yogagänget, men just denna dag hoppade de över passet: Christina Biela, Carina P. B,  Karin Pedro, Kicki Jansson, Anna Enberg.

BERG & HJORT

Granne med teatern hittar vi Berg & Hjort där eldad lax med mandelpotatispuré, picklad rättika och chilirostade sesamfrön stod på menyn.

Blått, silver och glitter är temat för kvällen och för gruppen ”Livets jävla liv”. Målet med dagen är att njuta av god mat, dryck fram för allt bubbel (något av ett signum för deras träffar, att testa sig igenom världens mousserande utbud) och att umgås i ett fantastiskt systerskap. Den här tillställningen och matresan i Sundsvall passar dem perfekt tycker de, då de får uppleva olika delar, allt från konst till gravad ren, av Sundsvalls fina stad. Gänget består av Frida Batman, Svea Wasell, Isabelle Byström, Sara Guldbrand Sandgren, Maria Wallin, Pernilla Persson Lillbåsk och Ingela Häggkvist.

Galna klubben kallas detta gäng, med Kenneth Nordlander och Zanita Rytkö närmast och Elisabeth Eng Åkerlund och Olle Åkerlund bakom dem. “Toppendag, det kan du lugnt skriva”, var deras sammanfattning.

DOC

En av de restauranger där det kunde bli lite väntan på ett bord var DOC, men som vanligt gällde ordspråket “den som väntar på något gott…”

Sofia Arab och Karolina Persson gillade läget. “Det är mycket som varit gott men vi utgår från att drinkarna på Centralen som vanligt blir bäst”, skojade de.

Bubbelbaren på DOC.

NATURAJ

Johan och Birgit och deras gäng bjöd på spishalstrad pannkaka med nattbakat Lindersödssvin från Norrlindsjö. Många slickade sig om munnen.

Fantastiskt och smakrik mat på Naturaj och skön miljö att vistas i, tyckte Erik Senestad, Louise Senestad, Mattias Sundling och Linnéa Westerlund.

Skål därborta!

Stefan Lidin och Anki Lind har varit med på de flesta matvandringarna i Sundsvall och kallar sig med rätta för veteraner i sammanhanget. “Men det är allra roligast när Anna och Patrik som jobbar lokalt är arrangörer”, säger de.

HAMMARGÅRDA/GALLERI GRANEN

Ett kul samarbete under dagen var att Galleri Granen som hade vernissage gav plats till dryckesproducenten Hammargårda. Samarbeten gillar vi!

Erik från Hammargårda serverade galleribesökarna god egenproducerad dryck.

Konstnären Jill Östlund från Matfors hade sin första utställning och fick lite överraskade väldigt många besökare.

Galleri Granens chef Chatrine Nordlund var mycket nöjd med samarbetet med njut Stenstan. “Vilket bra sätt att kombinera smaker med en kulturupplevelse!”

THE BISHOPS ARMS

Inne på Knausts pub och restaurang fortsatte partyt.

Systrarna Karin och Jeanette Persson ute på galej.

Anna och Ullis såg till att det kom fram brickor med råbiff med asiatisk touch. Gott!

CENTRALEN

Hela kalaset avslutades med efterfest på Centralen, där matvandrarna droppade in mätta och belåtna.

Malin och Susanne avslutade med flaggan i topp på efterfesten.

Vi instagrammar lite också!

Sushi på Centralens vis kräver…

… eld!

Arne och Christina Englund satt och mådde gott på sista stoppet.

Skön underhållning av Tess Li på Centralens scen.

Vi från Heja Sundsvall tackar Anna och Patrik för förtroendet att samarbeta med dem och sprida Njut Stenstan i vår kanal. Heja heja!

Föregående
Föregående

“Lillis” blev den största baskethjälten

Nästa
Nästa

Vinn hotellövernattning för två!